Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Vlado Repše

poučevanje violine, orkester

Akademski glasbenik violinist, profesor glasbe, učenje violine, soustanovitelj prve zasebne glasbene šole v Sloveniji – Glasbenega ateljeja Tartini, direktor

Vlado Repše, poučevanje violine, orkester

Akademski glasbenik violinist, profesor glasbe, soustanovitelj prve zasebne glasbene šole v Sloveniji – Glasbenega ateljeja Tartini

Priznani pedagog, učitelj violine Vlado Repše je v dolgoletni pedagoški karieri pomembno zaznamoval razvoj slovenske šole za violino in šolo orkestrske igre. Svoje bogato znanje in neprecenljive izkušnje je začel graditi kot študent violine na temelju dveh različnih violinskih praks prof. Leona Pfeiferja in prof. Dejana Bravničarja. Diplomiral je pri slednjem leta 1981. Izkušnja, da k istemu cilju vodi več poti, je v njem krepila težnjo k vztrajnemu iskanju didaktičnih in izvajalskih rešitev za igranje violine.

Bil je 22 let redni član naših najuglednejših simfoničnih orkestrov, sprva simfoničnega orkestra RTV Slovenija in pozneje Slovenske filharmonije. Umetniško delovanje je ponujalo številne izkušnje z odličnimi domačimi in gostujočimi dirigenti in solisti ter koncerte na prestižnih odrih evropskih metropol.

Ob tem se je odpiralo tudi polje zanimanja za pedagoško dejavnost. V polnosti jo je lahko zaživel, ko je s soprogo Vildano ustanovil Glasbeni atelje Tartini. Ta prva zasebna glasbena šola v Sloveniji je začela delovati leta 1990. V Glasbeni atelje Tartini je Vlado Repše vložil 30 let poglobljenega pedagoškega dela. Z izjemnimi rezultati je vodil ustanovo kot direktor, vizionar in strateg. Hkrati pa je bil in je še sedaj učitelj violine z najvišjimi dosežki. Ob njegovem vodenju se je prva zasebna glasbena šola Glasbeni atelje Tartini v slovenskem prostoru in tudi onstran meja uveljavila kot pojem odločnosti.

Glasbeno izobraževalna institucija, mu ponuja odlične pogoje, da dela kot učitelj violine in mentor orkestrske igre. Vse od začetkov delovanja mu Glasbeni atelje Tartini omogoča poglobljeno razvijanje sodobnega pedagoškega koncepta za igranje violine, ki se napaja v uspešnih tradicionalnih praksah po svetu. Tako pomembno prispeva k zanimanju otrok za igranje violine in vpliva na to, da glasbena šola dosega odlične rezultate na tem občutljivem področju.

VLADO REPŠE, učenje violine

Kontinuirane neformalne oblike usposabljanja in tesnega sodelovanja z imenitnimi violinskimi pedagogi, predvsem s profesorico Evgenijo Čugajevo, so bile ključne za nova spoznanja. Izoblikoval je revolucionaren pristop k sistematičnem razvoju igranja violine.

Seminarje in mojstrske tečaje, v katerih je prepoznal pomemben segment napredka, je premočrtno vključeval v slovenski glasbeno-izobraževalni sistem. Pod njegovim vodenjem Glasbeni ateljeTartini tako že več kot 25 let organizira mojstrske tečaje in poletne šole. Te so odprte najširši glasbeni populaciji, ki so postale sinonim odličnosti. O tem pričajo ne le visoka udeležba, pač pa tudi velika, priznana imena v svetu uveljavljenih pedagogov, ki jih je v letih delovanja privabil v svojo sredino. Z njimi je razvil tesno in plodovito sodelovanje;

 • Evgenija Čugajeva
 • Sergej Kravčenko
 • Asja Kušner
 • Galina Turčaninova
 • Pavel Vernikov
 • Dejan Bravničar
 • Violeta Smailović Huart
 • Igor Gavriš
 • Michel Flaksman
 • Dmitrij Miller
 • Konstantin Bogino
 • Anatolij Rjabov
 • Valerij Piasetski in drugi

Prizadevanja za razvoj glasbene šole pri nas, ki jih izkazuje že več desetletij, in novosti, ki jih je predstavil in uveljavil kot učitelj violine v slovenskem prostoru, so ga postavila na lestvico najuspešnejših in najbolj iskanih pedagogov pri nas. Pod njegovim vodenjem Glasbeni atelje Tartini nudi med drugim tudi nadstandardno izobraževanje na srednješolski ravni. Tako že vrsto let vzgaja generacije mladih violinistov, ki so se glasbi tako ali drugače zapisali.

VLADO REPŠE, poučevanje violine

Kot član Komornega orkestra Tartini, ki je nastal kot logična posledica celostnega delovanja Glasbenega ateljeja Tartini, je prevzel tudi organizacijsko in umetniško vodenje orkestra. Orkester je intenzivno deloval od leta 1992. Bil je prisoten na odrih širom po Sloveniji in požel presežne kritike – »…se utegne razviti v prvovrstno reprezentančno reproduktivno komorno telo« (P. Šivic).

Danes namenja Vlado Repše posebno pozornost komorni in orkestrski igri mladih, ki se usposabljajo za igranje violine in drugih godal. Skladno s cilji, ki jih Glasbeni atelje Tartini neguje zavzeto in z naklonjenostjo, orkestri in ansambli izkazujejo nadpovprečne rezultate.

Uspešnost dela potrjujejo nagrade in priznanja, ki so jih na tekmovanjih doma in v tujini prejeli njegovi učenci. Tako solisti kot različni komorni sestavi so prejeli, med drugim, prve nagrade na državnih tekmovanjih, v Italiji in na Hrvaškem. V maju 2019, na mednarodnem tekmovanju v Palmanovi, je Godalni ansambel Glasbenega ateljeja Tartini pod mentorstvom Vlada Repšeta osvojil 100 točk in dobil 1. nagrado, najvišje priznanje cum laude.

Strogost in nepopustljivost, pod katerima se skrivata toplina in izjemen čut do človeka, so vrline, s katerimi vodi Vlado Repše svoje varovance na poti k spoznavanju glasbene umetnosti, osvajanju tehničnih in muzikalnih prvin ter urjenju odrske trdnosti in celostne glasbene osebnosti.

Dr. Špela Lah, dipl. univ. muz.

Ostali učitelji

Samo Perko

direktor

direktor, akademski glasbenik klarinetist, profesor klarineta

Lucija Perko

ravnateljica, poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica violine, ravnateljica, pedagoški vodja, učenje violine

Urban Kolar

vršilec dolžnosti ravnatelja

vršilec dolžnosti ravnatelja, akademski glasbenik trobentač, poučenvanje trobente

Vildana Repše

poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe in soustanoviteljica glasbenega ateljeja Tartini

Olga Ulokina

skupinski glasbeni pouk, nauk o glasbi

Diplomirana univerzitetna muzikologinja in skladateljica, profesorica glasbe

Alenka Urbančič

predšolska gl. vzgoja, gl. pripravnica, nauk o glasbi

Profesorica glasbe, avtorica številnih učbenikov, ki so del gradiv javno veljavnih učnih načrtov

Aleksandra Pavlovič

poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, specialistka, profesorica glasbe, korepetitorka, učenje klavirja

Monika Šolman

poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe, učenje violine

Margareta Malej

poučevanje violine in viole, orkester

Akademska glasbenica violistka, profesorica glasbe, učenje violine, učenje viole

Sidika S. Bravničar

poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe, učenje violine

Meira Smailović

poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, specialistka pianistka in profesorica glasbe, učenje klavirja

Maja Azabagić

poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, profesorica glasbe, korepetitor, učenje klavirja

Sanja Repše

poučevanje violončela

Akademska glasbenica violončelistka, specialistka violončelistka, profesorica glasbe, učenje violončela

Maja Fleischman

poučevanje violine, orkester

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe, učenje violine

Lara Bešić

poučevanje violončela

Akademska glasbenica violončelistka, profesorica violončela, učenje violončela

Hana Bitenc

poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, profesorica glasbe, učenje klavirja

Nataša Contaldo

poučevanje petja

Akademska glasbenica pevka, profesorica petja, učenje petja

Kim Kozlevčar

poučevanje violončela

Akademska glasbenica violončelistka, učenje violončela.

Mini, terapevtski pes

terapevtski pes

Sem Mini, dve leti stara, prijazna psička z mahajočim repom in se posebej rada družim z otroki. Sem srednje velika, pasme […]