Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

V Piranu, mediteranskem mestecu v slovenskem Primorju se je 8. aprila leta 1692 začela življenjska zgodba Giuseppa Tartinija. Bil je sin Giovannija Antonia di Domenica Tartinija iz Firenc in Katarine Zangrando iz stare piranske družine.

Prve glasbene vzgoje je bil deležen pri patrih Filipinih. Tudi violino se je verjetno začel učiti v Piranu in šolanje nadaljeval v kolegiju “Dei Padri Scolopi delle Scuole Pie” v Kopru. Za tem pa v Padovi, da bi se na očetovo željo posvetil duhovniškemu poklicu.

Nemirna narava pa ga je gnala predvsem v glasbo, posebno v študij violine. S štiriindvajsetimi leti je koncertiral po največjih italijanskih in mnogih evropskih mestih ter tekmoval z najslavnejšimi violinisti.

Giuseppe Tartini in glasbena šola v Padovi

Kmalu je postal glasbeni vodja v cerkvi Sv. Antona v Padovi, leta 1727 ali 1728 pa v tem mestu ustanovil tudi violinsko šolo. Šola je hitro zaslovela, k Tartiniju so prihajali najboljši učenci z vseh koncev Evrope. Slavnega virtuoza ter spoštovanega pedagoga so upravičeno začeli imenovati Maestro narodov.

Tartini je svojo violinsko šolo vodil več kot štiri desetletja. Bila je najslavnejša šola v 18. stoletju, sploh maestrove pedagoške metode in posodobitve (npr. moderen violinski lok) so ohranile sloves. Predstavljale so temelj dobrega pouka violine še daleč v 19. stoletje.

V zadnjih dveh desetletjih življenja (umrl je 26. februarja 1770 v Padovi) se je ukvarjal bolj z glasbeno filozofijo, teorijo in akustiko. Kljub temu je zapustil tudi obsežen skladateljski opus. Okrog dvesto koncertov in prav toliko sonat, med katerimi je najslavnejša Vražji trilček. Ta je namreč še dandanes preizkusni kamen vseh velikih virtuozov.

Mojca Menart

Giuseppe Tartini in zasebna glasbena šola v Ljubljani

Njegova glasbena zgodba in predanost sta navdihujoča, zato je bila leta 1990 ustanovljena prva zasebna glasbena šola v Ljubljani in Sloveniji poimenovana po velikem glasbenem mojstru in pedagogu giuseppe Tartiniju, Glasbeni atelje Tartini. Ustanovila sta jo Vildana in Vlado Repše, leta 2019 pa sta lastništvo prevzela Lucija in Samo Perko.