Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Vildana Repše

poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe in soustanoviteljica glasbenega ateljeja Tartini

Vildana Repše, poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe in soustanoviteljica glasbenega ateljeja Tartini

Akademska violinistka Vildana Repše je pustila neizbrisan pečat v razvoju slovenskega javnega in zasebnega glasbenega šolstva. Polje njenega zanimanja znotraj intenzivnega dela je glasbena šola v najširšem pomenu, poučevanje violine, predšolska glasbena vzgoja, v ožjem zasebna glasbena šola, oziroma Glasbeni atelje Tartini.

V Sarajevu rojena glasbenica je v slovensko glasbeno življenje vstopila kot študentka violine v razredu prof. Dejana Bravničarja in diplomirala leta 1978. Neposredno po diplomi jo je zanimalo aktivno igranje violine. Tako se je podala na poustvarjalno pot kot članica simfoničnih in komornih sestavov (Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije, Komornega orkestra Tartini). Leta 1982 se je začela še njena pedagoška kariera, ko je poučevanje violine postalo neločljiv del njenega življenja.

Hči vodilnega bosanskega skladatelja svoje generacije, Avda Smailovića, je po očetu nasledila ne le ljubezen do glasbe, pač pa tudi izjemen posluh za pedagoško delo. Sprva je poučevanje violine izvajala na ljubljanski glasbeni šoli Moste Polje. Svoje pravo poslanstvo je začela uresničevati v prvi zasebni glasbeni šoli pri nas. Le to sta leta 1990 ustanovila z možem Vladom Repšetom in jo poimenovala Glasbeni atelje Tartini. Z ustanovitvijo je prevzela mesto pedagoškega vodje šole, od leta 2005 pa je tudi ravnateljica ustanove. In še mnogo več: svojemu delu se predaja v celoti, večplastno, z žarom in zanosom. Svet glasbenih izkušenj in znanj ob brezpogojni predanosti pedagoškemu poklicu še naprej bogati z aktivnim muziciranjem v zdravniškem orkestru Camerata medica, ki ga vodi kot koncertna mojstrica od leta 2010.

Svoja strokovna ter funkcionalna znanja in védenja je dolga leta neutrudno izpopolnjevala ter poglabljala veščine pedagoškega in vodstvenega dela. Pridobljena poznavanja deli naprej kot avtorica samostojnih referatov in predavanj na domačih in mednarodnih seminarjih in kongresih. Posebno pozornost že vsa leta posveča violinski didaktiki in usposabljanju učiteljev za poučevanje violine. Dolgoletna članica Društva godalnih pedagogov Slovenije ESTA je cenjena žirantka ocenjevalnih komisij na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Prav tako pa tudi mentorica na poletnih šolah za mlade glasbenike.

VILDANA REPŠE, poučevanje violine

Glasbeni atelje Tartini ponuja pod pedagoškim vodenjem Vildane Repše odlično platformo za celostni razvoj glasbenega izobraževanja. Pod okriljem založniške dejavnosti ustanove je kot samostojna avtorica in v soavtorstvu izdala bogat opus (učbeniki, druga učna gradiva, didaktična literatura), ki jih glasbena šola na slovenskem potrebuje v praksi. V teh delih se zrcali sistematičnost, nazornost in postopnost ter izjemen posluh za mlade in najmlajše. Leta 2012 je zasnovala program celostnega nadaljnjega usposabljanja učiteljev – Šolo za učitelje violine. V njej skrbno načrtuje vsebine in oblike strokovnega usposabljanja učiteljev iz vse Slovenije. S tem pa tudi pomembno prispeva k rasti violinske šole pri nas.

Iskana strokovnjakinja na širšem vzgojno-izobraževalnem področju je s profesionalnim pristopom ključno vplivala na prenovo sodobnih učnih načrtov. Med drugim je sodelovala pri pripravi kurikuluma za različna predmetna področja. Umetnost v vrtcih (1999), učni načrt za predmet violina na glasbenih šolah (2003), bila je vodja delovne skupine za prenovo učnega načrta za violino na umetniški gimnaziji (2012), Ministrstvo za šolstvo jo je leta 2009 imenovalo za vodjo delovne skupine za prenovo učnega načrta za violo, leta 2019 pa za vodjo delovne skupine za določitev minimalnih standardov za violino. Vse od leta 2007 je vodja Študijske skupine za violino in violo pri Zavodu RS za šolstvo.

VILDANA REPŠE, učenje violine

Izjemne motivacijske sposobnosti se odražajo tudi v nizu nagrad in priznanj, ki so jih njeni učenci violine prejeli in jih še dobivajo na tekmovanjih doma in na tujem. Med njimi prve nagrade na regijskih in državnih tekmovanjih, na Češkem, Hrvaškem in v Italiji. Številni med njimi so prav zavoljo srčne predanosti, ki jo je imela njihova učiteljica violine našli svojo poklicno pot v glasbi.

Vildano Repše odlikujejo vztrajnost, rahločutnost in pristna zavzetost. Psihološka poglobljenost, široka strokovnost na zavidljivi ravni ter neutrudno iskanje vedno novih možnosti za napredek na področju poučevanja violine in glasbene pedagogike. Njena iskrena predanost je utrdila ne le ime in ugled, ki ga ima danes Glasbeni atelje Tartini, prva zasebna glasbena šola, pač pa pokazala zgled, kako je lahko uspešno poučevanje violine. Eno in drugo pa je ponesla v širši slovenski prostor in še preko domačih meja.

V prostem času se predano posveča dobrodelnim aktivnostim. Vildana Repše ima z možem Vladom Repšetom dve hčerki, obe sta izvrstni glasbenici in glasbeni pedagoginji, ter dva vnuka, ki se tudi ukvarjata z glasbo. Prosti čas rada preživi na sprehodih v naravi, najraje na slovenski obali v družbi z domačimi in s prijatelji.

Dr. Špela Lah, univ. dipl. muz.

Ostali učitelji

Samo Perko

direktor

direktor, akademski glasbenik klarinetist, profesor klarineta

Lucija Perko

ravnateljica, poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica violine, ravnateljica, pedagoški vodja, učenje violine

Urban Kolar

vršilec dolžnosti ravnatelja

vršilec dolžnosti ravnatelja, akademski glasbenik trobentač, poučenvanje trobente

Vlado Repše

poučevanje violine, orkester

Akademski glasbenik violinist, profesor glasbe, učenje violine, soustanovitelj prve zasebne glasbene šole v Sloveniji – Glasbenega ateljeja Tartini, direktor

Olga Ulokina

skupinski glasbeni pouk, nauk o glasbi

Diplomirana univerzitetna muzikologinja in skladateljica, profesorica glasbe

Alenka Urbančič

predšolska gl. vzgoja, gl. pripravnica, nauk o glasbi

Profesorica glasbe, avtorica številnih učbenikov, ki so del gradiv javno veljavnih učnih načrtov

Aleksandra Pavlovič

poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, specialistka, profesorica glasbe, korepetitorka, učenje klavirja

Monika Šolman

poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe, učenje violine

Margareta Malej

poučevanje violine in viole, orkester

Akademska glasbenica violistka, profesorica glasbe, učenje violine, učenje viole

Sidika S. Bravničar

poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe, učenje violine

Meira Smailović

poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, specialistka pianistka in profesorica glasbe, učenje klavirja

Maja Azabagić

poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, profesorica glasbe, korepetitor, učenje klavirja

Sanja Repše

poučevanje violončela

Akademska glasbenica violončelistka, specialistka violončelistka, profesorica glasbe, učenje violončela

Maja Fleischman

poučevanje violine, orkester

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe, učenje violine

Lara Bešić

poučevanje violončela

Akademska glasbenica violončelistka, profesorica violončela, učenje violončela

Hana Bitenc

poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, profesorica glasbe, učenje klavirja

Nataša Contaldo

poučevanje petja

Akademska glasbenica pevka, profesorica petja, učenje petja

Kim Kozlevčar

poučevanje violončela

Akademska glasbenica violončelistka, učenje violončela.

Mini, terapevtski pes

terapevtski pes

Sem Mini, dve leti stara, prijazna psička z mahajočim repom in se posebej rada družim z otroki. Sem srednje velika, pasme […]