Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Naš poklon Ludwigu van Beethovnu ob 250-letnici rojstva

10 / januar / 2021

Naš poklon Ludwigu van Beethovnu ob 250-letnici rojstva

Spoštovani starši,
dragi učenci,

tisto, kar se je nekoč dogajalo v preteklosti, je pustilo sledi tudi na današnje življenje. Veliki skladatelji so zapustili veličastna dela, ki z enakimi silami vplivajo na naša doživljanja, čutenja in razumevanja, kakor so vplivala na skladateljeve sodobnike.

Med največjimi skladatelji vseh časov je LUDWIG VAN BEETHOVEN, katerega 250-letnico rojstva v letu 2020 praznuje ves svet in mi z njim. Predvideva se, da je bil rojen prav na današnji dan 16. decembra 1770, 17. decembra pa je bil krščen v Bonnu.

Beethovnova glasba je postala simbol za najvišje ideale – svobodo, mir in solidarnost, je evropska himna, Pastoralna simfonija pa je kot hvalnica harmonije med človekom in naravo postala simbol odločne drže do zaščite podnebja. Notni zapis njegove 5. simfonije je v sondi, ki je zapustila naše osončje.

Beethoven je pustil neposreden pečat tudi na glasbeno življenje v Ljubljani. Bil je imenovan za častnega člana Filharmonične družbe, predhodnice Slovenske filharmonije, naša Narodna in univerzitetna knjižnica hrani izvirnik partiture Pastoralne simfonije s korekturami v rokopisu skladatelja.

Beethovnovo življenje in delo smo spoznavali skozi srečanja učencev z učitelji v video učilnicah ter z različnimi viri. Ob izteku leta smo v okviru rednega učnega programa pripravili naš poklon velikanu glasbene umetnosti. Združili smo instrumentalne nastope učencev klavirskega oddelka, dele pisnih izdelkov in ilustracije učencev predšolske glasbene vzgoje, glasbene pripravnice, nauka o glasbi in solfeggia v svečan dogodek na video povezavi.

Dobrodošli na ogledu video produkcije NAŠ POKLON LUDWIGU VAN BEETHOVNU, ter publikacij Kaj vemo o Ludwigu van Beethovnu in Kako vidimo glasbo Ludwiga van Beethovna, kjer boste lahko sledili rezultatom naših prizadevanj in se z nami veselili dosežkov v učnem procesu.

Prijetno poslušanje in ogled vam želimo!

V imenu kolektiva Glasbenega ateljeja Tartini

Vildana Repše,
ravnateljica