Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Kdaj naj bi bil pravi čas za vpis otroka v glasbeno šolo?

1 / januar / 2022

Kdaj naj bi bil pravi čas za vpis otroka v glasbeno šolo?

”Že štiriletni otrok je rad vključen v skupino, rad sledi učitelju in se prepušča njegovemu vodenju, a k aktivnosti v glasbi ga mora nepreklicno izzvati iskren, pristen, vešč učitelj in izbrane glasbene vsebine.”


Kdaj naj bi bil pravi čas za vpis otroka v glasbeno šolo?

Danes smo starši pogosto obremenjeni z vprašanjem, kdaj vpisati otroka v glasbeno šolo – nekaterim se zdi pomembno čim prej, spet drugi ne bi želeli obremeniti premajhnega otroka in mu že v pregovorno brezskrbnem predšolskem obdobju zapolniti popoldanskih uric. Kdaj torej naj bi bil pravi čas?

V otrokovem razvoju so obdobja, ki so najprimernejša, da se otrok nekaj nauči in pridobi določeno spretnost na najbolj učinkovit način: da doseže v čim krajšem času in s čim manj napora čim boljši rezultat. Razvoj poteka skozi določene stopnje, področja razvoja se prepletajo in povezujejo. Zamujena obdobja v razvoju otroka je kasneje zelo težko nadomestiti.

Primernega obdobja za vpis v glasbeno šolo ne gre administrativno opredeljevati. Pomembni so ustrezno koncipirani programi za določeno starost in vešči izvajalci teh programov, torej učitelji.

Manjši ko je otrok, bolj potrebuje skrbno, profesionalno strukturiran program in izkušenega učitelja, ali manj izkušenega ob polni podpori mentorja. In seveda starše, ki se ne bojijo obremenitev v popoldanskem času in odgovorno izbirajo programe in učne prakse za svojega otroka.

V starosti štirih let je otrok rad vključen v skupino, rad sledi učitelju in se prepušča njegovemu vodenju, a k aktivnosti v glasbi ga nepreklicno mora izzvati iskren, pristen, vešč učitelj in izbrane glasbene vsebine.


Kdaj naj bi bil pravi čas za vpis otroka v glasbeno šolo?

Programi, namenjeni predšolski glasbeni vzgoji in pripravi na instrumentalni pouk, s preudarnim pristopom učitelja, domiselnimi vsebinami in premišljenimi metodami spretno vključujejo otroke v glasbene aktivnosti.

Pri tem učitelji navdušujejo otroke za glasbo, odkrivajo njihove sposobnosti in vplivajo na razvoj le-the ter zanesljivo in postopno uvajajo otroke v svet muziciranja z občutenjem in razumevanjem.

Četudi je ta čas zamujen, je vendarle dobro vedeti: nikoli se ne bi smeli odpovedati glasbenemu izobraževanju, še posebej, če si otrok to vroče želi. Nikoli ni prepozno za pot posameznika, čeprav sistem ne ponuja vedno uspešnih rešitev.


ZAKAJ V GLASBENO ŠOLO? Na vprašanja dr. Špele Lah odgovarja Vildana Repše, prof.. Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem vodniku, ki smo ga pripravili za vas in si ga lahko brezplačno prenesete TUKAJ.. V njem boste našli številne odgovore na pomembna vprašanja, s katerimi se boste kot starš v glasbeni šoli zagotovo srečali.

Vodnik za starše