Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Evfenija A. Čugajeva in memoriam

4 / julij / 2022

Evfenija A. Čugajeva in memoriam

EVGENIJA ALEKSEJEVNA ČUGAJEVA IN MEMORIAM

(*Sankt Peterburg, 23. februar 1930 † Moskva, 31. maj 2022)

Bila je z nami 20 let, po letu 1995 skoraj vsako leto znova, tudi v Rogaški Slatini. Našim učiteljem je z zanosom razlagala govorico glasbe, odkrivala zakonitosti violinske igre in radodarno trosila bogato znanje. Pojasnjevala je, korak za korakom, izbrane postopke pri poučevanju, odstirala naše dileme in ponujala rešitve, razodevala tonske nianse do neverjetnih razsežnosti, briljantno igrala najzahtevnejše bravuroze … in nas v celoti prevzela, kot pedagog, umetnik in kot človek.

Evgenija Čugajeva se je rodila v Sankt Peterburgu, v družini visokih intelektualcev, uglednih glasbenikov. Na glasbeno pot je stopila že s petimi leti. V zavetju toplih družinskih odnosov, veliko je omenjala babico, je odraščala v družinski hiši z vrtom. Tisoče zgodb nam je zaupala o lepoti narave v okolici hiše, o sraki, ki ji je ukradla očala, o igrah z dvema bratoma, o sebi – nagajivi deklici, ki je s češnje opazovala, kako jo zaskrbljeni domači pogrešajo in iščejo … in o svojem vztrajnem iskanju lepote v glasbi in literaturi.

Znanje je pridobivala najprej pri profesorjih Pjotru Stolijarskemu in Abramu Jampolskemu, ikonah violinske pedagogike, njeno izjemno kariero vrhunske violinske pedagoginje pa je najbolj zaznamoval sloviti Jurij Jankelevič, utemeljitelj ruske violinske šole. Prav pod njegovim mentorstvom se je kot asistentka podala v pedagoški poklic, pozneje bila imenovana za predstojnico violinskega oddelka na moskovskem Konservatoriju P. I. Čajkovski, nato pa vrsto let poučevala na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju, kjer bila njena študentka tudi naša učiteljica Maja Fleischman.

Njeni učenci, zmagovalci v svetu največjih violinskih tekmovanj, so danes izvrstni solisti in uveljavljeni violinski pedagogi, med njimi tudi naša gostja, profesorica Violeta Smailović Huart. Z referati in odprtimi predavanji s področja metodike violinske igre je vrsto let delovala kot interpret in profesor na raznih mednarodnih festivalih v Rusiji, Nemčiji, Italiji, Franciji, prostorih nekdanje Jugoslavije in v Sloveniji.

Potem, ko je na naših mojstrskih tečajih in seminarjih bilo preveč udeležencev, je profesorica Čugajeva naročila, naj pokličemo za asistentko Violeto in po letu 2017, ko v pozni starosti ni več želela potovati, je vodenje tečajev v celoti prevzela Violeta Smailović Huart.

Profesorica Evgenija Čugajeva je pomembno zaznamovala obetavno generacijo mladih violinistov. Rada se je vračala v Slovenijo, vzljubila je naše gozdove, morje, Piran, park v Rogaški Slatini, Ljubljano in ljudi, ki jih je ob tem srečevala in pustila neizbrisno sled v razvoju violinskega oddelka na Glasbenem ateljeju Tartini.

Ustvarjala je trenutke napredka, ki so za nekatere pomenili večnost.

Globok poklon, draga profesorica!

Vildana Repše