SIDIKA S. BRAVNIČAR, poučevanje violine

SIDIKA S. BRAVNIČAR, poučevanje violine

Akademska glasbenica violinistka, profesorica glasbe, učenje violine

Sidika S. Bravničar je rojena 30.6.1955. leta v Sarajevu. Srednjo glasbeno šolo je končala leta 1973. godine v Sarajevu in istega leta  bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Diplomirala je  leta 1978 v razredu violinista profesorja Dejana Bravničarja.

Od leta 1976 do 1978 je bila redno zaposlena na glasbeni šoli, leta 1979. je postala članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Leta 1994. se je pridružila mlademu perspektivnemu kolektivu prve zasebne glasbene šole v Ljubljani (Glasbeni atelje Tartini), ki sta ga ustanovila sestra dvojčica Vildana in njen mož Vlado Repše. Tu že tretje desetletje deluje z veliko ljubezni in predanosti.

SIDIKA S. BRAVNIČAR, poučevanje violine

Danes se intenzivno ukvarja s pedagoškim delom v želji, da v svojih učencih prebudi in neguje ljubezen in občutek za glasbo. Od sistematičnih spoznavanj tehničnih prvin preko prepoznavanja glasbenih oblik vse do odkrivanja resničnih glasbenih vsebin in vrednosti. Z odličnim poznavanjem violinske pedagoške literature je v svoje delo vnesla svežino bogatega repertoarja.

Zahtevnost, ki jo narekujejo učni programi in osebna visoka strokovna merila je prepletla s tenkočutnostjo v komunikaciji z otroki. Tako dosega pri učencih visoko motiviranost in odzivnost. Postopno in natančno vodeni, njeni učenci vztrajno gradijo tehnične elemente, ki imajo vselej en sam namen – izražati se z glasbo – z igro na violini.  Njeni učenci dosegajo izjemne rezultate in  visoke uvrstitve na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Prav tako pa violino izberejo tudi za študij in se kot odlični glasbeniki vključujejo v simfonične orkestre ter pedagoške ustanove.

Je prejemnica priznanja za najboljšega učitelja na mednarodnem tekmovanju Giuseppe Tartini v Piranu leta 2018.

Življenjska pot jo je povezala s profesorjem Dejanom Bravničarjem v zasebnem življenju. Posledično pa seveda prepletla tudi njuna pedagoška stremljenja v tesno in skladno profesionalno sodelovanje. Tako sta sodelovala pri novih redakcijah violinske literature in nekaj od tega že izdala še za časa profesorjevega življenja. Veliko pa je še pripravljenega za naslednje izdaje.

Je urednica knjige »Pisma iz Moskve« autorja violinista Dejana Bravničarja, ki je izšla leta 2015 in opisuje njegov študij violine z  Davidom Oistrahom.

SIDIKA S. BRAVNIČAR, poučevanje violine

Ima dva sinova, eden je diplomirani ekonomist za družinsko podjetništvo in slikar, drugi akademski glasbenik – kontrabasist, član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Njeno življene so obogatili še štirje vnuki.

Ostali člani

BREZPLAČNI GLASBENI PRIROČNIK