MONIKA ŠOLMAN, poučevanje violine, poučevanje viole

MONIKA ŠOLMAN, poučevanje violine, poučevanje viole

Akademska gasbenica violinistka, profesorica glasbe, učenje violine, učenje viole

Monika Šolman se je rodila 1991 v Celju. Osnovno glasbeno šolo je obiskovala v Rogaški Slatini. Njena učitelja sta bila Zmago Barin Turica in Peter Kuhar. Z devetimi leti se je prvič udeležila mednarodnega tekmovanja »Etide i skale« v Zagrebu. V času šolanja v Rogaški Slatini je redno nastopala na javnih nastopih šole. Kasneje je svojo glasbeno pot  nadaljevala na zasebni glasbeni šoli Glasbeni atelje Tartini v Ljubljani kjer je bil osem let njen profesor Vlado Repše. Leta 2010 je uspešno  maturirala na Gimnaziji Poljane v Ljubljani in istočasno maturirala iz glasbenih predmetov.

Po maturi se je vpisala na študij violine na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Študij je zaključila z odliko leta 2016 v razredu prof. Gorana Končarja. Redno se je udeleževala  regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj.  Monika Šolman je še kot osnovnošolka na regijskem tekmovanju Ljubljane prejela zlato priznanje. Kot študentka Akademije za glasbo v Zagrebu je prejela 2. nagrado na hrvaškem državnem tekmovanju in 5. nagrado na mednarodnem violinističnem tekmovanju  »Etide i skale« v Zagrebu.

MONIKA ŠOLMAN, poučevanje violine, poučevanje viole

Udeležila se je mnogih mojstrskih tečajev violine pri priznanih profesorjih (prof. Marina Sorokowa,  prof. Anton Sorokow,  prof. Leonid Sorokow,  prof. Evgenija Tchougajeva, prof. Galina Turčaninova, prof. Asja Koushner, prof. Goran Končar, prof. Elisabeth Kropfitsch, prof. Violeta S. Huart). Leta 2016  se je  predstavila kot solistka z orkestrom in je izvedla  Koncert  za violino in orkester I. Stravinskega  z orkestrom Zagrebške akademije.

Dve leti se je izpopolnjevala  na Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Monika se rada vrača na Dunaj, saj je tam članica Slovenskega komornega orkestra in Dunajskega ansambla mladih. Po študiju se je posvetila pedagoškemu poklicu, ki ga redno izpopolnjuje z udeležbo na seminarjih za učitelje violine (prof. Vasilij Meljnikov, prof. Violeta S. Huart, ESTA – evropsko združenje učiteljev godal  v Angliji in dr).

MONIKA ŠOLMAN, poučevanje violine, poučevanje viole

K pedagoškemu delu se obrača z iskrenim zanimanjem in se aktivno vključuje v dodatne oblike usposabljanja za delo v razredu. Z rahlim humorjem zabriše meje med učencem in učiteljem, vendar vselej na temeljih izbranih vzgojnih načel. Brez naglice obvladuje čas v razredu in ustvarja z učenci umirjeno in učinkovito sodelovanje. Predana iskanju čistega tona tudi pri najmlajših, uresničuje eno temeljnih nalog igranja na violino.

Ostali člani

BREZPLAČNI GLASBENI PRIROČNIK