MAJA AZABAGIĆ, poučevanje klavirja

MAJA AZABAGIĆ, poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, profesorica glasbe, korepetitor, učenje klavirja

Maja Azabagić je pri devetih letih začela svojo glasbeno pot, ko se je vpisala na glasbeno šolo v Tuzli, njena učiteljica klavirja je bila Azra Azabagić.

Obdobje njenega srednješolskega glasbenega izobraževanja sta zaznamovali dve izjemni osebi. Pofesorica  Planinka Jurišić Atić – Srednja glasbena šola v Tuzli in profesorica Ljerka Čavić Tomčik – Glasbeno učilište Elly Bašić v Zagrebu. Kot učenka in zelo mlada pianistka se je večkrat udeležila republiških in državnih tekmovanj. V vlogi solistke ali članice v komorni skupini je prejela več nagrad. S tekmovanji se je pozneje srečala še kot učiteljica klavirja, ki je pripravljala svoje učence za tekmovanja in kot členica žirije na tekmovanjih.

Leta 1995 je opravila dva sprejemna izpita: na Glasbeni akademiji v Zagrebu in Rotterdams Conservatorium v Rotterdamu in se odločila študirati na Nizozemskem. Tam je  v razredu profesorja Michael Davidsona tudi diplomirala. V času študija je ugotovila, da jo zanima poučevanje klavirja in sčasoma je to postala njena velika ljubezen. Poučevala je na Glasbenem ućilištu Elly Bašić v Zagrebu in Glasbeni šoli v Tuzli. Leta 2017 pa ji je Glasbeni atelje Tartini v Ljubljani zaupal razred radovednih učencev. V decembru 2018 je napredovala v naziv svetnica. Je redna članica žirij na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

MAJA AZABAGIĆ, poučevanje klavirja

Njeni učenci so se udeležili 94 državnih in mednarodnih tekmovanj:

 • Davorin Jenko (Beograd)
 • Jurica Murai (Varaždin)
 • Primavera (Bijeljina)
 • Tartini competition (Piran)
 • Banjalučki bijenale (Banja Luka)
 • Ivan Rijavec (Rogaška Slatina)
 • Međunarodno takmičenje mladih pianista (Šabac)
 • Fantast (Bečej)
 • SIMC (Bijeljina)
 • Zlatko Grgošević (Zagreb)
 • Epta (Osijek)
 • Feurich competition (Dunaj).

Prejeli so 68 prvih nagrad, 9 specialnih nagrad, bili laureati kategorije ali celotnega tekmovanja. Maja Azabagić je ponosna na svoje nekdanje učence: glasbenike, zdravnike, fizike, mikrobiologe… med njimi tudi na Damirja Durmanovića, ki je štipendist Yehudi Menuhin School in Royal College of London v Angliji.

Mlada učiteljica klavirja se aktivno zavzema za pedagoško strokovnost in kompetentnost ter širi svoja obzorja z raziskovanjem in iskanjem novih poti in pozitivnih vplivov na razvoj učencev. V svoji pedagoški praksi je mnogokrat pripravila učence do visokih priznanj ter usmerila mlade, perspektivne glasbenike v poklic.

MAJA AZABAGIĆ, poučevanje klavirja

V mirnem, dobro strukturiranem učnem procesu ustvarja prostor in čas za učinkovito vzgojo mladih in najmlajših glasbenikov. S prefinjeno osebno noto dostopa do otrok nevsiljivo in toplo, a ob tem sledi zahtevam razvoja v skladu z otrokovimi sposobnostmi in zahtevami kakovostne klavirske igre.

Maja pravi: »Individualno poučevanje klavirja mi omogoča, da spoznam svoje učence, njihov karakter, potrebe, navade in zmožnosti. Vsak učenec je en mali človek – ena majhna oseba, ki bo nekoč v prihodnosti glasbeno izobražen znanstvenik, učitelj, zdravnik, prodajalec, športnik, pisatelj ali…. glasbenik!  Kot učiteljica klavirja želim, da odkrijejo veselje ob učenju igranja klavirja in jim pomagam, da postanejo prav to, kar si želijo!«

Ostali člani

BREZPLAČNI GLASBENI PRIROČNIK