JELKA GRAFENAUER, poučevanje violončela

JELKA GRAFENAUER, poučevanje violončela

Akademska glasbenica violončelistka, profesorica glasbe, učenje violončela

Radovedno šestletno deklico je za violončelo navdušil oče, ki jo je poučeval do vstopa na Akademijo za glasbo vLjubljani. S 17.leti je postala študentka v razredu prof.Cirila Škerjanca in z 21. leti diplomirala. Po diplomi se je izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo na Dunaju pri slovitem violončelistu Andre Navarri. V času študija je prejela več nagrad na republiških in zveznih tekmovanjih, na tekmovanju Mladih glasbenih umetnikov v Zagrebu,ter študentsko Prešernovo nagrado.

JELKA GRAFENAUER, poučevanje violončela

Koncertirala je kot solistka, članica Akademskega baročnega kvarteta in v duu z bratom Andrajem, uglednim slovenskim kitaristom. Bila je članica Slovenskega  komornega orkestra pod vodstvom dirigenta Antona Nanuta. Po desetih letih rednega dela v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija se je v celoti posvetila pedagoškemu poklicu, sprva na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, leta 1998 pa je na povabilo Vildane in Vlada Repše postala del kolektiva Glasbenega ateljeja Tartini, prve zasebne glasbene šole.

Glasbeni atelje Tartini je tako pridobil razred violončelistov, ki je zaživel v luči odličnega napredka in sodelovanja. Delo z učenci opravlja z ljubeznijo in odgovornostjo, vedno v skladu z zanjo značilno spontano milino, ki jo vplete v odnose z učenci, starši in kolegi.

JELKA GRAFENAUER, poučevanje violončela

Vestno vodi učence po jasno začrtani poti tehničnega in muzikalnega razvoja, upoštevaje zahteve učnih programov in individualnih sposobnosti otrok. V soavtorstvu s Sanjo Repše je izdala učbenik za začetnike na violončelu Prvi koraki. Njeni učenci se redno uspešno udeležujejo tekmovanj kot solisti in v komornih skupinah. V bogati pedagoški karieri so učenci Jelke Grafenauer posegli po najvišjih priznanjih, se odločali za poklic ali preprosto ostali drugače trajno povezani z violončelom.

Željo po skupnem muziciranju uresničuje v Zdravniškem orkestru Camerata medica, kjer že več let vodi sekcijo violončel. V prostem času se rada druži z vnukoma, z veseljem ureja vrt ali hodi na dolge sprehode v naravo.

Ostali člani

BREZPLAČNI GLASBENI PRIROČNIK