ALEKSANDRA PAVLOVIČ, poučevanje klavirja

ALEKSANDRA PAVLOVIČ, poučevanje klavirja

Akademska glasbenica pianistka, specialistka, profesorica glasbe, korepetitor, učenje klavirja

Aleksandra Pavlovič, izjemna slovenska pianistka (1978) je tenkočutna, tehnično podkovana umetnica, ki s svojo predanostjo in umetniško dovršenostjo navdušuje kot solistična interpretka in glasbena pedagoginja. Njena izrazna širina ter spoštovanja vreden občutek do odrskega partnerja pa jo uvrščata tudi med iskane in cenjene komorne glasbenike in korepetitorje.

Na glasbeno pot je stopila v Glasbeni šoli Postojna, šolanje pa nadaljevala v Slovenski matici v Trstu. Svoje znanje je med letoma 1995 in 1997 poglabljala v razredu mednarodno priznanega pianista in klavirskega pedagoga Sijavuša Gadžijeva v okviru Slovenskega centra za glasbeno vzgojo v italijanski Gorici.

Po uspešno opravljeni maturi na Gimnaziji Postojna je leta 1997 vpisala študij klavirja na Državnem konservatoriju P.I. Čajkovski v Moskvi. Študirala je pod mentorstvom znamenitih profesorjev Leva Naumova in Vladimirja Viarde.  Leta 2002 je z odliko opravila diplomski nastop. Še istega leta pa je kot najuspešnejša tuja študentka vpisala podiplomski študij pri prof. Andreju Dievu.

ALEKSANDRA PAVLOVIČ, poučevanje klavirja

Svoje tehtno znanje, ki ga je redno izpopolnjevala na Mednarodnih mojstrskih tečajih na Slovaškem v razredu znanega pianista Eugena Indjića, ter glasbeni talent je skozi vsa leta šolanja potrjevala na domačih in mednarodnih tekmovanjih, kjer je prejela laskave nagrade in priznanja. Med njimi izstopajo 1. nagrada na državnem tekmovanju TEMSIG leta 1992; 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju pianistov »Concorso internationale di Musica per i giovani« v Stresi (Italija, 1995); 2. nagrada na mednarodnem tekmovanju pianistov »Concours International de Piano Nikolai Rubinstein« v Parizu (1996); edina slovenska finalistka v močni konkurenci pianistov z vsega sveta na IV. Mednarodnem pianističnem tekmovanju Giuliano Pecar v Gorizi (2004); …

Že od najstniških let dalje redno nastopa na solističnih recitalih. Prav tako pa tudi v različnih komornih zasedbah v prestižnih dvoranah doma in v tujini (Rusija, Avstrija, Italija, Hrvaška, Francija, Slovaška). Njen širok repertoar obsega, poleg pianistične literature, tudi večino komornih del, napisanih za violino ali violončelo. Pri tem sodeluje s priznanimi glasbeniki iz Slovenije in Rusije, kot so:

  • Marina Yashvili
  • Oleg Bugaev
  • Sanja Repše
  • Žiga Brank
  • Armando Mariutti
  • Elvira Husejnagić

ALEKSANDRA PAVLOVIČ, poučevanje klavirja

Predano in z vso ljubeznijo se posveča tudi pedagoškemu delu in skrbi za promocijo klasične glasbe med mladimi. Po dolgoletnem poučevanju v Glasbeni šoli Nova Gorica (2005-2017) je od leta 2017 profesorica klavirja in korepetitorka v ljubljanski glasbeni šoli – Glasbeni atelje Tartini, prva zasebna glasbena šola v Sloveniji.

V razredu ustvarja kreativno vzdušje, zvesta zahtevam kakovostne klavirske igre in tenkočutna v komunikaciji z otroki. Z navdihom sledi umetniški podobi glasbenega učnega gradiva in tako spontano inspirira učence k vztrajnosti v iskanju lepot v klavirski igri.

Aleksandra Pavlovič v prostem času deli pozornost na širša področja stroke: piše članke, kritike, predava na strokovnih forumih, pripravlja radijske oddaje, se poglablja v podrobnosti glasbene zgodovine… Piše in prevaja. Prosti čas najraje preživlja s svojimi tremi otroki.

Dr. Špela Lah, dipl. uni. muz.

Ostali člani

BREZPLAČNI GLASBENI PRIROČNIK