Vlado Repše

akademski glasbenik violinist, profesor glasbe, direktor

Vlado Repše je študiral violino na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. L. Pfeiferja in prof. D. Bravničarja. Predstavnika dveh različnih violinskih šol, dveh različnih poti za dosego enakih ciljev sta že v tem zgodnjem razvojnem obdobju študenta prebudila razmišljanja in iskanja odgovorov na številna vprašanja, ki so se ob srečanju dveh šol porajala. Udeležbe na seminarjih, v svetu zelo uspešnih in uglednih violinskih pedagogov so se vrstile že od študentskih časov, pred leti pa so prerasle v posebno obliko dobrega sodelovanja (prof. E.Čugajeva, prof. P.Vernikov, prof. Z.Gillels). 

Ob redni zaposlitvi v simfoničnem orkestru RTV Ljubljana in pozneje v Slovenski filharmoniji že vrsto let spretno povezuje izkušnje, pridobljene pri delu z velikimi gosti - dirigenti in pedagoška znanja ter jih podaja učencem v sistematično urejenem zaporedju.

Rezultati, ki so jih dosegali in jih še sedaj dosegajo njegovi učenci in dijaki, so zelo zgovorni, pa naj gre za uvrstitve na domačih in tujih tekmovanjih, za uspešna nadaljevanja šolanja na univerzitetni ravni ali za kritično uho strokovnjaka. V zahtevnem, a zato nič manj prijaznem delovnem vzdušju se skrbno posveča vsakemu posamezniku ter ga zanesljivo vodi po poti oblikovanja tehničnih in muzikalnih prvin ter urjenja odrske trdnosti.